skip to Main Content

Kokkels worden al sinds de vroege middeleeuwen gevangen en gegeten. Als de zandplaten voor de kust droog vielen werden de schelpen met de hand geraapt. Rond 1930 werden de kokkels vooral tussen Harlingen en Terschelling verzameld met behulp van ‘beugels’ of ‘klauwen’. In de jaren zeventig van de vorige eeuw kwam de mechanische kokkelvisserij sterk in opkomst, maar dit werd, omdat er negatieve gevolgen voor het wad zouden zijn begin 2005 verboden.

Handmatig en mileuvriendelijk gevangen

De kokkels die tegenwoordig worden opgevist worden allemaal handmatig gevangen. Met een handbeugel (denk aan een hark met een net eraan) worden aan de oppervlakte van de zandplaat de kokkels verzameld. Dit doet de handkokkelvisser door de kokkelbeugel (ook wel wonderklauw genoemd) met behulp van handkracht door de bovenste centimeters van de bodem te trekken. De visser  loopt langzaam achteruit en maakt rukkende bewegingen met de heupen. De kokkels worden door deze techniek uit het zand gespoeld waarna ze worden verzameld in netten. Na de vangst worden de kokkels aan de fabriek geleverd. Kokkels zijn voor de verse handel of worden eerst gekookt en dan verder verwerkt. Spanje en Portugal zijn grote afnemers van deze schelpdieren.

Kokkels, een heerlijke delicatesse

Voor de bereiding van kokkels is het van belang om ze goed af te spoelen met zout water om het zand eruit te krijgen. Zet de kokkels in een pan met koud water met veel zout en ververs dit nog een keer voor een optimaal resultaat. Kokkels gaan erg goed samen met witte wijn, peper en fijngesneden groenten. Je kunt ze net als mosselen stoven, maar ze zijn ook heerlijk in vissoep. In Spanje gaat de kokkel door de paella en in Portugal maakt men graag stoofpotten van ons favoriete schelpdier. Kokkels uit blik worden vaak gebruikt bij tapas en de met azijn ingelegde variant uit glas is in Groot Brittannië een heerlijk hapje naast een goed glas bier.

Wij danken Jochem Wijnands voor het beschikbaar stellen van de foto’s die hij in opdracht van National Geographic maakte.